Unique Μinds

Unique Μinds: για μια επιτυχημένη μετάβαση από το Σχολείο στο Πανεπιστήμιο Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί εκεί κάπου στα 16 στην άβολη και αγχωτική θέση να αποφασίσουμε για τις σπουδές μας, ορισμένοι με μεγαλύτερη επίγνωση των κλίσεων μας και των προσδοκιών μας, άλλοι  με λιγότερη, πάντως χωρίς επαρκή ενημέρωση για τις επιλογές που υπάρχουν και για το περιεχόμενο των σπουδών μας; Το αποτέλεσμα; Πολλοί νέοι άνθρωποι να αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε αντικείμενα που δεν τους ταιριάζουν και μερικές φορές να μην καταφέρνουν ποτέ να αλλάξουν κατεύθυνση.

«Ήξερα από την αρχή τι ήθελα να κάνω αλλά λόγω κοινωνικού περίγυρου ξεκίνησα σπουδές στο Πάντειο. Μέσα σε 1,5 χρόνο το άφησα και πήγα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Marketing του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι από το μηδέν και ήθελα να βοηθήσω και άλλα παιδιά στην ηλικία μου να επιλέξουν σύμφωνα με τη θέλησή τους», μας λέει ο Παύλος Σύμεντης, ένας από τους ιδρυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  Unique Minds. 

Μέσα από τη δημιουργία της οργάνωσης το 2016, μία ομάδα τεσσάρων φοιτητών με πρόσφατη την εμπειρία της επιλογής κατεύθυνσης σπουδών, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα.
 

«Όραμα μας αποτελεί όχι μόνο μια κοινωνία χωρίς επαγγελματικά στερεότυπα, αλλά κυρίως μια κοινωνία όπου η επαγγελματική επιλογή θα προκύπτει μέσα από μια συνειδητή διαδικασία και θα βρίσκεται σε σύμπνοια με την προσωπικότητα και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Μόνο τότε η αγορά εργασίας μπορεί να ανατροφοδοτηθεί και οι κοινωνικές δομές μπορούν να καταστούν λειτουργικότερες», εξηγεί η Μαριάννα Ζούπα, φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
 

Η οργάνωση επιδιώκει πρωταρχικά να δώσει απαντήσεις στην αναζήτηση ακαδημαϊκού στόχου μαθητών και νέων παιδιών, προσανατολίζοντας, συμβουλεύοντας και κυρίως φέρνοντάς τους σε επαφή με το εκάστοτε αντικείμενο σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα σύνδεσης φοιτητών με μαθητές από όλη την Ελλάδα 'UNIbuddies', που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να συνδεθούν με έναν φοιτητή - μέντορα και να λάβουν συγκεκριμένη ενημέρωση και συμβουλές για τις σχολές που έχουν επιλέξει. Η πλατφόρμα έχει συγκεντρώσει 63 φοιτητές – μέντορες από 35 σχολές που ανήκουν σε 12 διαφορετικά ελληνικά ιδρύματα.

Παράλληλα, διοργανώνονται πρωτότυπες ημερίδες και συνέδρια, όπως η διημερίδα ακαδημαϊκού προσανατολισμού "UNIque Days" στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 10 και 11 Απριλίου 2017, με επίκεντρο τις σπουδές στις σχολές του ­­Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρόκληση για τους Unique Minds είναι να επεκτείνουν το δίκτυο μαθητών και φοιτητών σε πανελλήνιο επίπεδο.
 

«Θέλουμε να γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους τους μαθητές και να κάνουμε όλο και περισσότερους νέους να ενστερνιστούν το όραμά μας», λέει η Διάνα Βουτυράκου, φοιτήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Αθηνών. 

 

Η συμμετοχή της οργάνωσης στο Social Dynamo, την βοηθάει να προσεγγίσει περισσότερο τους στόχους της.
 


«Έχουμε κερδίσει σε επίπεδο ικανοτήτων μέσω των workshops και ειδικότερα ξεχωρίζουμε τη συνεισφορά του προγράμματος στον τομέα της λογοδοσίας», εξηγεί ο Στέφανος Πουλίδης, φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Αθηνών ενώ η Διάνα Βουτυράκου προσθέτει: « Είναι πολύ σημαντικό ότι μας έχει βοηθήσει να δεθούμε σαν ομάδα!»

Κείμενο/Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά - Τμήμα Επικοινωνίας, Ίδρυμα Μποδοσάκη