Job Pairs

Job Pairs: Μια αλυσίδα δημιουργίας επαγγελματικών ευκαιριών που ολοένα δυναμώνει Το Job Pairs ξεκίνησε το 2013 με εμπνευστές και ιδρυτές του τη Μαρία Βακόλα και τον Γιάννη Νικολάου, δύο καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με όχημα την εξατομικευμένη προσέγγιση mentoring επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις σπουδές και την αγορά εργασίας, βοηθώντας εθελοντικά και δωρεάν νέους ανθρώπους να προσανατολιστούν επαγγελματικά και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στον τομέα που τους ταιριάζει και τους ενδιαφέρει.

Η οργάνωση, που μέχρι σήμερα εστιάζει στη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών στον χώρο των επιχειρήσεων, θεωρεί τη συμμετοχή της στο Social Dynamo μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον κοινωφελή τομέα και να στρέψει και εκεί το ενδιαφέρον της.

«Η δικτύωση αποτελεί το σημαντικότερο όφελος από τη συμμετοχή μας στο Social Dynamo και είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσει σε κάποια αξιόλογη συνεργασία», μας λέει η Μαρία Αγγελοπούλου, Project Manager στο Job-Pairs.


Τι προσφέρει το Job Pairs

H ομάδα του Job Pairs, που αποτελείται από ένα σύνολο δραστήριων ατόμων από διάφορα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία, συνδέει απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ που αναζητούν εργασία – τους λεγόμενους mentees - με έμπειρα στελέχη του κλάδου τους – τους λεγόμενους mentors - με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και την ομαλή μετάβαση των mentees στην αγορά εργασίας.
Απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας, το δίκτυο εταιρειών που ενισχύουν εθελοντικά την πρωτοβουλία με τη συμμετοχή έμπειρων στελεχών τους ως mentors.
 

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα ότι πριν από μία σημαντική συνέντευξη η μέντοράς μου έδωσε συμβουλές, που φάνηκαν πολύ χρήσιμες. Έχοντας στο μυαλό μου τα πράγματα που είχαμε συζητήσει στις συναντήσεις μας είχα πραγματικά μια εντελώς διαφορετική παρουσία. Η πρώτη συνέντευξη πήγε καλά και ακολούθησε και δεύτερη και σε μία εβδομάδα ξεκίνησα δουλειά στην εταιρεία. Στόχος μου είναι σε λίγα χρόνια να γίνω κι εγώ mentor!», λέει η Ευαγγελία Βαντάνα, η οποία δέχτηκε στο παρελθόν τις υπηρεσίες του Job Pair ως mentee ενώ σήμερα είναι μέλος της οργάνωσης, βοηθώντας με τη σειρά της τελειόφοιτους να συνδεθούν με επαγγελματίες του κλάδου τους.


Ο ρόλος της ομάδας εθελοντών του Job Pairs είναι κομβικής σημασίας. Τα μέλη της αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις online αιτήσεις των mentees, να βρουν τον κατάλληλο mentor για τον καθένα και στη συνέχεια να συντονίσουν τις συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών. Η οργάνωση ξεκίνησε με 15 εθελοντές και σήμερα έχει 33.

 

«Ήθελα να βοηθήσω τους άλλους να αποκτήσουν μια καλύτερη εμπειρία του εργασιακού περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα η εθελοντική μου προσφορά βοηθάει κι εμένα να ενδυναμωθώ και να πάρω μια γεύση από αυτό που θα ακολουθήσω στο μέλλον», λέει η Βάνα Κοτσασαρλίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια «Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εθελόντρια στο Job Pairs.


Κάθε μέλος της οργάνωσης μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του τόσο στη θέση του νέου ανθρώπου που προσπαθεί να κτίσει το μέλλον του όσο και σε βάθος χρόνου στον ρόλο του μέντορα. Και αυτό φαίνεται να είναι το κλειδί της επιτυχίας του Job Pairs. Η δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων που σε κάθε στάδιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος από τη θέση που βρίσκονται κάθε φορά.

Αποτελέσματα

Μέσα σε 3 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί 504 συνεδρίες mentoring ενώ 125 ζευγάρια βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, το 82% των συμμετεχόντων mentees δηλώνουν πως οι συναντήσεις με τον μέντορα τους βοήθησαν να βρουν δουλειά στον κλάδο που επιθυμούσαν, ενώ το 43% βρήκε δουλειά σε διάστημα λιγότερο των 3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τον μέντορα τους.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά - Τμήμα Επικοινωνίας, Ίδρυμα Μποδοσάκη