Ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων μέσα από την ευασθητοποίηση της κοινότητάς τους

Το συγκεκριμένο σεμινάριο υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και απευθύνεται σε στελέχη και εθελοντές ΜΚΟ που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον τρόπο ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τις οποίες ασχολούνται.
Το σεμινάριο θα προσεγγίσει με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο τη μεθοδολογία ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και οι εισηγητές θα επιχειρήσουν να μεταδώσουν στους συμμετέχοντες την τεχνογνωσία και εμπειρία τους μέσα από παραδείγματα των δράσεων ευαισθητοποίησης που υλοποιούν στην κοινότητα.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1981 από τον Καθ. Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και τους συνεργάτες του. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα και στην ενδυνάμωση και ποιότητα ζωής των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής και κοινοτικής ψυχιατρικής. Δραστηριοποιείται σε Αττική, Θράκη, Φθιώτιδα και Φωκίδα, δουλεύοντας μέσα στην κοινότητα και με την κοινότητα. Συνολικά, ανά έτος, παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 2.000 ωφελούμενους, ενώ το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται περίπου σε 200 άτομα.

Πού και πότε:
Το εργαστήριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός), την Τετάρτη 16 Μαϊου στις 16.00-19.00.
Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω:
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε στείλτε το αίτημά σας στο socialdynamo@bodossaki.gr, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας, την ιδιότητά σας, τον φορέα που εκπροσωπείτε και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.
Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:

Αθηνά Φραγκούλη
Η Αθηνά Φραγκούλη-Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στην Αιθιοπία, όπου και τέλειωσε το ελληνικό γυμνάσιο. Το 1973 πήρε πτυχίο ΒΑ στην Ψυχολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Pierce College και το 1978 τελείωσε τον μετεκπαιδευτικό κύκλο σπουδών στις Διαταραχές του Λόγου στο Central School of Speech & Drama στο Λονδίνο. Το 1991 ολοκλήρωσε τις σπουδές της το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το 1996 τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον Μάιο 2002 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Κλήμη Ναυρίδη. Έχει εργαστεί στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, στο Σύλλογο Γονέων Σπαστικών Παιδιών «Ο Καλός Σαμαρείτης», στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής Αθηνών και Πειραιά και στο πλαίσιο της πολυετούς παρουσίας της στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας έχει προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης κυρίως στο πλαίσιο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έρευνες και μελέτες σε αντίστοιχα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Συμμετέχει σε διαλέξεις, συνέδρια και σεμινάρια γύρω από την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αγγελική Γιαντσελίδου
Η Αγγελική Γιαντσελίδου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Έχει εργαστεί στο χώρο της ψυχικής υγείας από το 1994, αρχικά στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και μέχρι σήμερα στην ΕΚΨ&ΨΥ. Στα πεδία ενασχόλησής της περιλαμβάνονται η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανάρρωση ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, η ποιότητα και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και των επαγγελματιών που τις παρέχουν. Διαθέτει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής εκπαίδευσης (in service training) της ΕΚΨ&ΨΥ και σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα προς τρίτους. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων με ανακοινώσεις στα πεδία ενασχόλησής της, σε ατομικές και συλλογικές δημοσιεύσεις και σε ερευνητικές δραστηριότητες.

Παναγιώτα Ιακωβάκη
Η Παναγιώτα Ιακωβάκη είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται με παιδιά και εφήβους από το 2003. Από το 2008 έως σήμερα απασχολείται στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, και συγκεκριμένα στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας και στο Κέντρο Ημέρας για Παιδιά & Εφήβους με Ψυχικές Διαταραχές που διαβιούν στη κοινότητα του Ν. Φωκίδας. Παράλληλα απασχολείται στην Υπηρεσία Εκπαίδευσης της ΕΚΨ&ΨΥ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων Ν. Φθιώτιδας και Φωκίδας.