Ευκαιρίες συλλογικών τοπικών δράσεων ενάντια στην κλιματική κρίση

Με την κλιματική κρίση να καλπάζει και να επηρεάζει δυσανάλογα τις τοπικές κοινωνίες, η ανάγκη για ενεργειακή δημοκρατία γίνεται ολοφάνερη. Στην ενεργειακή μετάβαση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε κανέναν και καμία πίσω, αν θέλουμε να χτίσουμε ένα δίκαιο αύριο με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε τις δυνατότητες δράσεων με ενεργή συμμετοχή πολιτών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την απανθρακοποίηση της οικονομίας, ώστε να παραμείνουμε εντός των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η επιστήμη.

Το παρόν εργαστήριο υλοποιείται με την υποστήριξη της Greenpeace.

Δομή Εργαστηρίου

17.00-17.15: Εισαγωγή και γνωριμία

17.15-17.30: Κλιματική κρίση: Απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τοπικές κοινωνίες

17.30-17.40: Άσκηση για κατανόηση όρων

17.40-17.55: Παρουσίαση εκστρατείας Solarize Greece της Greenpeace και καλών παραδειγμάτων από το εξωτερικό
● Τα θετικά της ηλιακής ενέργειας
● Η ιστορία της εκστρατείας μας
● Πρότυπες προσπάθειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

17.55-18.00: Διάλειμμα

18.00-18.30: Ευκαιρίες δράσεων ενεργειακής μετάβασης με συμμετοχή πολιτών
● Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας ή αίτηση συμμετοχής σε υπάρχουσα
● Εκστρατεία κινητοποίησης τοπικών αρχών για ηλιακή κοινωνική πολιτική
● Συσπείρωση για ευαισθητοποίηση πολιτών και υπεράσπιση του δικαιώματος στις ενεργειακές επενδύσεις

18.30-19.10: Εργασία σε ομάδες – Σχεδιασμός δράσης

19.10-19.20: Διάλειμμα

19.20-19.50: Παρουσίαση από τις ομάδες και ανοιχτή συζήτηση

19.50-20.00: Επόμενες ευκαιρίες συνεργασίας και αποφώνηση

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 31 Μαΐου, 17:00-20:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom . Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:
Η Σάντυ Φαμελιάρη είναι φυσικός με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά ζητήματα από το 2013. Το ερευνητικό της έργο στρέφεται γύρω από την ενεργειακή απόδοση κτιρίων και την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος. Στην Greenpeace ξεκίνησε ως εθελόντρια και ακτιβίστρια, ενώ από το 2018 είναι υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.

Ο Ignacio Navarro είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ανανεώσιμη Ενέργεια και Βιοενέργεια και πτυχίου Δασικής Μηχανικής από την Πολυτεχνική Σχολή της Huelva (Ισπανία). Εργάζεται στην Ελλάδα από το 2012 ως εμπειρογνώμονας ανανεώσιμης ενέργειας γύρω από ηλιακή ιδιοκατανάλωση, ενεργειακή απόδοση, πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας και λύσεις ηλεκτροκίνησης. Εντάχθηκε στην Greenpeace το 2016 και είναι συνιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης χρηματοδότησης Genervest.