Διαχείριση Απορριμμάτων & Κυκλική Οικονομία – Μέρος Β΄

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και αξιοπιστίας. Οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας αδυνατούν να εφαρμοστούν, οι δημοτικές αρχές αποτυγχάνουν στην συντριπτική τους πλειονότητα να σχεδιάσουν αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης, τα συστήματα ανακύκλωσης απέχουν από το να χαρακτηριστούν ιδανικά.

Το σεμινάριο επιχειρεί μια κατάδυση στον ενδιαφέροντα μα και σκοτεινό κόσμο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει σφαιρική εικόνα στους συμμετέχοντες και να εστιάσει στα σημεία που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Μέσα από το σεμινάριο θα αναδειχθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα και θα επιδιωχθεί η ζύμωση ιδεών για την αποτελεσματική κινητοποίηση ομάδων σε τοπικό επίπεδο.

Παρασκευή 26/2

17.00 – 18.30

Καλά παραδείγματα

  • Καλές πρακτικές κινητοποίησης πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, καινοτομία, άσκηση πολιτικής πίεσης)
  • Ελεύθερη συζήτηση για τυχόν εμπειρίες

18.30 – 18.45

Διάλειμμα

18.45 – 20.00

Θεματικό εργαστήριο / Τι μπορεί να κάνει μια τοπική ομάδα για τη διαχείριση απορριμμάτων

  • Break out sessions – Πολιτική / Επιχειρήσεις / Πολίτες / δημιουργία τοπικών προγραμμάτων
  • Εργαλεία ενημέρωσης και κινητοποίησης

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, 17.00-20.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιβαλλοντικές  οργανώσεις και ομάδες με προτεραιότητα σε εκείνες που συμμετέχουν στο 6μηνο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης για περιβαλλοντικές οργανώσεις που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του Ionian Environment Foundation.

Το σεμινάριο της Παρασκευής 26/2 αποτελεί το δεύτερο μέρος του εξάωρου σεμιναρίου σε δυο συνεχόμενες ημέρες. Προυπόθεση συμμετοχής στο δεύτερο μέρος είναι η παρακολούθηση του πρώτου μέρους του σεμιναρίου. Για τη συμμετοχή σε καθένα απο τα δυο μέρη του σεμιναρίου απαιτείται ξεχωριστή εγγραφή στην αντίστοιχη ανακοίνωση.

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια τον Αχιλλέα Πληθάρα

Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος  με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Από το 2004 εργάζεται στο WWF Ελλάς και εξακολουθεί να νιώθει περήφανος για αυτό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα πρόληψης αποβλήτων. Τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Κυκλική Οικονομία