Ενδυναμώνουμε τις χρηματοδοτούμενες οργανώσεις του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης»!

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιανουαρίου το Social Dynamo υποδέχτηκε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων τις 24 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης». Οι οργανώσεις πέρασαν ένα εντατικό διήμερο εκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 24 ωρών, πάνω στις θεματικές της βιωσιμότητας, της ηγεσίας και δυναμικής ομάδων, καθώς και της στρατηγικής.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, οι ομάδες, εκπροσωπούμενες από 46 συνολικά συμμετέχοντες, χωρίστηκαν σε επίπεδο αρχαρίων και προχωρημένων ανάλογα με την εμπειρία τους. Η ημέρα περιελάμβανε δύο εργαστήρια: «Ηγούμαστε αποτελεσματικά, δουλεύουμε ομαδικά!» του Γενικού Διευθυντή της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμου Κουβαρά και «Σκεφτόμαστε στρατηγικά», της Project Coach της Compass Services και πιστοποιημένης Διαχειρίστριας Έργων, Ειρήνης Ανδριώτη. Το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα σε θεματικά γκρουπ, σε ένα networking lunch που μας παρείχε η κοινωνική επιχείρηση Mentaleaty. Τα εργαστήρια της δεύτερης ημέρας, «Λειτουργούμε συστηματικά» του Προέδρου της Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής «ΔΗΜΗΤΡΑ» Α.Ε., Νίκου Πιτσούλη, και «Αναπτυσσόμαστε βιώσιμα» του Υπεύθυνου Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Kωνσταντίνου Λιαρίκου, έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να χωριστούν σε υποομάδες και να συζητήσουν case studies βιωσιμότητας μιας ΜΚΟ, καθώς και να μοιραστούν μεταξύ τους αληθινά παραδείγματα διαχείρισης κινδύνου. Στο πλαίσιο του διήμερου, ζητήθηκε από τις οργανώσεις να δώσουν ανατροφοδότηση για το Πρόγραμμα εν γένει, ενώ ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός τους ως προς τις ευκαιρίες συνεργειών που ανοίγονται μέσα από την κοινότητα του Social Dynamo.

Το Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Με motto του το «Μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες», έχει σαν στόχο αφενός, τη στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο και, αφετέρου, την ενδυνάμωση δομών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε  ελληνικές οργανώσεις – κατά προτεραιότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους – της κοινωνίας των πολιτών, για την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Οι 24 δράσεις που έχουν επιλεγεί από σύνολο 198 αιτήσεων, εξασφάλισαν έκαστη χρηματοδότηση ποσού έως €5.000 και θα υλοποιηθούν από 33 οργανώσεις, εκ των οποίων 10 συμμετέχουν στις δράσεις ως συνεργαζόμενες οργανώσεις. Οι δράσεις έχουν διάρκεια έως 12 μήνες και εμπίπτουν σε μία από τις εξής θεματικές ενότητες: Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία, Υποστήριξη Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας και Υποστήριξη Δράσεων για το Παιδί.

Η ομάδα του Social Dynamo καλωσορίζει τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» ως μέλη της κοινότητάς του, προσφέροντας χώρο για συνδημιουργία και ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική υποστήριξη και εξατομικευμένη συμβουλευτική. Στόχος μας είναι η συνύπαρξη ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στο σύγχρονο hub καινοτομίας, αθλητισμού και πολιτισμού στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων να δώσει νέες ευκαιρίες για συνεργασίες με γνώμονα τη μέγιστη κοινωνική ωφέλεια.

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το Social Dynamo

Το Social Dynamo («Κοινωνικό Δυναμό») είναι ένας χώρος για την ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, μέσω της ομάδας συνΑθηνά, που εκφράζει το κοινό τους όραμα για μία δυναμική κοινωνία των πολιτών. Το όραμά μας βρίσκει στέγη στο πιο ανερχόμενο και σύγχρονο hub της Αθήνας, στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας.