Εισαγωγή στη Στρατηγική Άσκηση Πίεσης για Κοινωνικές και Θεσμικές Αλλαγές (Advocacy)
Εισαγωγή στη Στρατηγική Άσκηση Πίεσης για Κοινωνικές και Θεσμικές Αλλαγές (Advocacy) στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund

Ίδρυμα Μποδοσάκη, Μουρούζη 14, 10674, Αθήνα, 1ος όροφος

 

*** Για εγγραφή πατήστε εδώ***

 

Αν και οι περισσότερες ΜΚΟ, από τη φύση τους, στοχεύουν στην κοινωνική αλλαγή -είτε σε επίπεδο διαμόρφωσης στάσεων και αντιλήψεων της κοινωνίας, είτε σε επίπεδο πολιτικών και πρακτικών των θεσμικών φορέων- λίγες είναι πραγματικά οι οργανώσεις που ασχολούνται συνειδητά με τη συνηγορία (advocacy), ως συστηματοποιημένη διαδικασία με στόχο την κοινωνική αλλαγή.

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στη Στρατηγική Άσκηση Πίεσης για Κοινωνικές και Θεσμικές Αλλαγές (Advocacy)” απευθύνεται σε οργανώσεις που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τη συνηγορία και να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην έννοια της Θεωρίας της Αλλαγής, στον κύκλο και τις επιμέρους φάσεις μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής advocacy, όπως επίσης σε χρήσιμες πρακτικές και εργαλεία.

13.45-14.00 Εγγραφές

14.00-14.15 Καλωσόρισμα

14.15 – 15.00 Εισαγωγή στην έννοια της αλλαγής – Αναπτύσσοντας τη Θεωρία της Αλλαγής

15.00-16.00 Κατανόηση του πλαισίου

16.00 – 16.15 Σύντομο διάλειμμα

16.15 – 17.00 Κύκλος στρατηγικής advocacy

17.00 – 17.45 Θέτοντας τους στόχους μας

17.45 – 18.00 Σύντομο διάλειμμα

18.00 – 19.15 Ανάλυση ενδιαφερόμενων μερών και χαρτογράφηση πολιτικής

19.15-20.00 Θέτοντας στόχους με τη βοήθεια της μεθοδολογίας SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-bound) και επιλέγοντας τακτικές

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Μαρίνα Σαρλή ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία  στον τομέα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών το 2001. Ήταν μία από τις νεαρότερες εθελόντριες που συμμετείχε σε δράσεις πιλοτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη νεολαία (Erasmus) στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Από τότε εργάστηκε ως Διευθύντρια Προγραμμάτων και Γενική Διευθύντρια σε οργανώσεις νεολαίας (Elix), ανάπτυξης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας . Το 2002 ίδρυσε την Fair Trade Hellas που σταδιακά έγινε ένας αξιόπιστος συνεργάτης σε πολλά ευρωπαϊκά έργα όπως το Erasmus, το Life Long Learning, το EuropeAid και πολλά άλλα. Η Μαρίνα έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στον τομέα της συμβουλευτικής, του advocacy και της διακυβέρνησης στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (μόλις ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία της στο Διεθνές Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη και την Αρωγή, Concord Europe). Από το 2009 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και εξεύρεσης πόρων για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Το 2016 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το παγκόσμιο δίκτυο Impact Hub ως Συντονίστρια του EU Cluster και ως Υπεύθυνη  των ευρωπαϊκών προγραμμάτων “Social Challenges Innovation Platform” & “Rethinking Migrants Inclusion”. Τέλος, από το 2018 είναι Advocacy Coordinator του ευρωπαϊκού προγράμματος “Snapshots from the borders”, με 30 ευρωπαϊκούς συνεταίρους, που συμπεριλαμβάνουν 15 φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στα σύνορα των κρατών (Λέσβος, Lampedusa κ.α.) σχετικούς με θέματα μετανάστευσης.

 

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.