Ανάπτυξη πλάνου εξεύρεσης πόρων

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Η βιωσιμότητα είναι το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί. Συχνά, οι προσπάθειες εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων γίνονται αποσπασματικά και χωρίς τον κατάλληλο και έγκαιρο προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του οργανισμού ή ακόμη και σημαντικές κρίσεις επιβίωσης. Όλα όμως ξεκινούν με ένα πλάνο. Το Πλάνο Εξεύρεσης Πόρων είναι ένα βασικό εργαλείο που μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε τις ανάγκες μας και τις ενέργειές μας μακροπρόθεσμα και να δράσουμε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, αποτρέποντας κενά στη χρηματοδότηση που μπορεί να έχουν ένα πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Σ ’αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα μάθετε:

  • Τι περιλαμβάνει ένα Πλάνο Εξεύρεσης Πόρων
  • Ποια στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος μας επηρεάζουν στην εξεύρεση πόρων
  • Πώς να θέτετε ρεαλιστικούς και φιλόδοξους στόχους
  • Ποιες είναι βασικές στρατηγικές εξεύρεσης πόρων
  • Πώς να σχεδιάσετε ένα πλάνο με τακτικές εξεύρεσης πόρων
  • Ποιοι είναι οι δείκτες αξιολόγησης ενός Πλάνου Εξεύρεσης Πόρων
  • Πώς να χτίσετε ένα ετήσιο ημερολόγιο ενεργειών

Απαραίτητα να έχετε μαζί σας: περιέργεια, ενεργό συμμετοχή και διάθεση για μάθηση!

***Η συμμετοχή στη 2η ημέρα του εργαστηρίου, προϋποθέτει την παρακολούθηση της 1ης ημέρας.***

Δομή Σεμιναρίου

1η ημέρα

10.00-  10.15 Γνωριμία, εισαγωγή, ατζέντα

10.15 – 11.15 Μέρος 1: Αναλύοντας το εξωτερικό μας περιβάλλον

11.15 – 12.45 Μέρος 2: Αξιολογώντας την απόδοσή μας στην εξεύρεση πόρων

12.45 – 13.00 Σύνοψη και κλείσιμο

2η ημέρα

10.00 – 10.45 Μέρος 3: Θέτοντας οικονομικούς στόχους

10.45 – 12.15 Μέρος 4: Ορίζοντας στρατηγικές και τακτικές εξεύρεσης πόρων

12.15 – 12.45 Δείκτες αξιολόγησης και ημερολόγιο του πλάνου

12.45 – 13.00 Σύνοψη και κλείσιμο

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 20 & Τρίτη 21 Ιουνίου, 10.00-13.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου είναι σύμβουλος Εξεύρεσης Πόρων και ιδρύτρια της Inuksuk Consulting, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που εργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας ως στόχο να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, μέσα από την κατάρτιση ολοκληρωμένων στρατηγικών πλάνων και το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων. Έχει εμπειρία 15 ετών στην εξεύρεση πόρων, έχοντας εργαστεί σε όλους τους τομείς του fundraising: regular giving, special events, crowdfunding, digital campaigns, face to face, major giving. Η πιο πρόσφατη θέση της ήταν Επικεφαλής Ανάπτυξης στην ActionAid, στην οποία εργάστηκε επί 12 χρόνια.  Έχει εξειδικευτεί στις μεγάλες δωρεές από ιδρύματα, εταιρείες και μεγάλους δωρητές και συνεργάζεται με φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα εξής πεδία: στρατηγικός σχεδιασμός, κατάρτιση πλάνων εξεύρεσης πόρων, σχεδιασμός μελέτης ετοιμότητας του οργανισμού (για την εξεύρεση πόρων), ανάπτυξη  και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων από μεγάλες δωρεές, εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας (για καμπάνιες εξεύρεσης πόρων). Κατέχει τίτλο MA in International Business, είναι Πιστοποιημένο Στέλεχος Εξεύρεσης Πόρων (Certified Fundraising Executive), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Φιλανθρωπίας (Certified Philanthropy Advisor) και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό πάνω σε θέματα ηγεσίας, μεθοδολογίας στην εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές, ανάπτυξης συνεργασιών με εταιρείες και καλλιέργειας σχέσεων με μεγάλους δωρητές. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με έναν από τους κορυφαίους συμβούλους παγκοσμίως στην εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές, τον κ. Tony Myers.