Αθήνα: Διοίκηση εθελοντικών προγραμμάτων

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Μολονότι οι περισσότεροι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί απασχολούν εθελοντές ή στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε εθελοντική προσφορά, μόνο λίγοι διαθέτουν οργανωμένο εθελοντικό πρόγραμμα και κάποιο στέλεχος του οποίου η δουλειά να είναι αφιερωμένη στη διοίκηση του προγράμματος. Το χτίσιμο των ικανοτήτων μιας ΜΚΟ στη διοίκηση εθελοντών, είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της.

Το εργαστήρι θα καλύψει όλα τα στάδια που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας οργανισμός για να σχεδιάσει, υλοποιήσει, διοικήσει και αξιολογήσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα ξεκινώντας από τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν φτάσουμε στην προσέλκυση εθελοντών, και συνεχίζοντας με όσα απαιτούνται όταν ένας εθελοντής ξεκινά τη συνεργασία του με έναν οργανισμό, ως τη στιγμή που θα την ολοκληρώσει. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα κίνητρα των εθελοντών και τους μηχανισμούς που ενεργοποιεί η διοίκηση για την παρακίνηση και την ικανοποίησή τους.

 

Δομή εργαστηρίου

10.00- 10.30 Εισαγωγή, γνωριμία και προσδοκίες εργαστηρίου

10.30 -11.30 Στάδια προετοιμασίας ενός εθελοντικού προγράμματος (Ι)

 • Ορισμός εθελοντισμού στο πλαίσιο της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και αναγνώριση της αξίας του
 • Πολιτική και Στρατηγική ενός εθελοντικού προγράμματος
 • Προετοιμασία αμειβόμενου προσωπικού σε έναν οργανισμό για να υποδεχτεί και να διοικήσει εθελοντές

11.30- 11.45 Διάλειμμα

11.45 -13.00 Στάδια προετοιμασίας ενός εθελοντικού προγράμματος (ΙΙ)

 • Μελέτη κινήτρων και αναγκών των εθελοντών
 • Σχεδιασμός περιγραφών εθελοντικής εργασίας

13.00 – 13.45  Στάδια εφαρμογής ενός εθελοντικού προγράμματος (Ι)

 • Προσέλκυση εθελοντών
 • Επιλογή και τοποθέτηση εθελοντών
 • Υποδοχή, βασική και ειδική εκπαίδευση εθελοντών

13.45 -14.30 Διάλλειμα

14.30- 16.30 Στάδια εφαρμογής ενός εθελοντικού προγράμματος (ΙΙ)

 • Εποπτεία εθελοντών – Στυλ ηγεσίας
 • Εμπλουτισμός και ανάπτυξη των περιγραφών εργασίας
 • Αξιολόγηση και αναγνώριση εθελοντών

16.30-17.00 Αξιολόγηση- Κλείσιμο εργαστηρίου

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται στον 1ο όροφο των γραφείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μουρούζη 14 – 10674, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 10.00 – 17.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Γεράσιμος Κουβαράς ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με τη μελέτη, διοίκηση και υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Από το 2007, είναι γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς. Κατά την επαγγελματική του πορεία έχει διατελέσει διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον Εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της ΕΕ σε θέματα Νεολαίας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας “Νεολαία” του Συμβουλίου της ΕΕ κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα εθελοντών στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Ως εισηγητής σε θέματα ηγεσίας και στρατηγικής διοίκησης μη κερδοσκοπικών οργανισμών έχει διδάξει σε πολλά διαφορετικά κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Μάνατζμεντ (Executive PhD in Management) του Bayes Business School – City University of London, κάτοχος MBA (Master of Business Administration) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ΔΣ του International Forum for Volunteering in Development. Ο κ. Κουβαράς διδάσκει για το Social Dynamo ενότητες που αφορούν την αποτελεσματική ηγεσία και τη διαχείριση εθελοντών.