Αθήνα: Αξιολόγηση και Μέτρηση Αντικτύπου

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Γιατί αυτά που κάνουμε σαν οργάνωση θέλουμε να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο; Πώς σχετίζονται με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Πώς μπορούμε αυτό που πετυχαίνουμε να το μετρήσουμε και να το επικοινωνήσουμε; Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στο να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στα βήματα που μπορούν να  ακολουθήσουν για τη μέτρηση του κοινωνικού τους αντικτύπου. Θα παρουσιαστούν και θα γίνουν πρακτικές ασκήσεις πάνω στη χρήση δυο εργαλείων:

– το  εργαλείο του Λογικού Πλαισίου (Logical Framework) και

– το εργαλείο της Θεωρίας της αλλαγής.

Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν σε μια οργάνωση τον αναστοχασμό αλλά και τη μεθοδικότητα στη συλλογή στοιχείων που τεκμηριώνουν τον αντίκτυπο μιας οργάνωσης συνολικά ή μιας συγκεκριμένης δράσης. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να λάβουν βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να παρακολουθήσουν το δικό τους πλάνο για τη μέτρηση του κοινωνικού τους αντικτύπου.

Δομή εργαστηρίου

09.30-10.00 Γνωριμία, προσδοκίες από το εργαστήριο και προηγούμενη εμπειρία σε μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου

10.00-10.30 Το κοινωνικό μας αποτύπωμα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

10.30-11.30 Τα εργαλείο του Λογικού Πλαίσιου και η Θεωρία της Αλλαγής- βασικές έννοιες και βήματα μέσα από παραδείγματα

11.30-11.45 Διάλειμμα

11.45- 12.45 Εργασία σε ομάδες

12.45-13.30 Παρουσίαση εργασιών και ανατροφοδότηση

13.30- 14.00 Αξιολόγηση και κλείσιμο

Πού και πότε

Το σεμινάριο διεξάγεται στον 1ο όροφο των γραφείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μουρούζη 14 – 10674, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, 9.30 – 14.00. Αμέσως μετά το πέρας της εκπαίδευσης και ώρες 15:00-17:00, θα ακολουθήσει μία διαδραστική δραστηριότητα δικτύωσης για τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινότητας μεταξύ των οργανισμών που εκπροσωπούν. Η συμμετοχή στα παραπάνω είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 322 1287.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Ματίνα Μάγκου είναι σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και προγραμμάτων με κοινωνικό αντίκτυπο. Η εμπειρία της στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών προέρχεται από οργανισμούς νεολαίας και πολιτισμού. ‘Εχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, εκπαιδεύτρια νέων για το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει γράψει το εγχειρίδιο «Διδάσκοντας τον εθελοντισμό» για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. ‘Εχει συνεργαστεί με οργανισμoύς όπως το EUNIC, ΙΕΤΜ το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe, η Ashoka, το Youth Partnership της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει εργαστεί στο Υπουργείο Παιδείας, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου Αθηναίων αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2017 έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Deusto, όπου η ερευνητική της εργασία αφορούσε στην αξιολόγηση προγραμμάτων διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας. Σήμερα είναι ερευνήτρια το SiC.Lab Mediterrannée του University of Côte d’Azur. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά και με την αξιολόγηση προγραμμάτων, και πρόσφατες αξιολογήσεις της περιλαμβάνουν προγράμματα όπως το START-Create Cultural Change, το Culture@Work Africa, το CONNEXIONS της Γερμανικής Επιτροπής της UNESCO αλλά και δικτύων, όπως το ENCATC και το Eurozine.

Λίγα λόγια για την δραστηριότητα δικτύωσης

Η δραστηριότητα δικτύωσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των συμμετεχόντων έχει τίτλο «IMPACT». Το IMPACT είναι μια εξαιρετική team building δραστηριότητα που παίζεται μέσω εφαρμογής σε ομάδες. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών. Η δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον φορέα τους στην επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Τη δραστηριότητα θα συντονίσει η εταιρία Visible-Catalyst Greece.