Δεξιότητες έρευνας για ΜΚΟ

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Η Δρ. Αγγελική Καρδαρά μας εισάγει στις Δεξιότητες Έρευνας (Research Skills), απαραίτητες για οργανισμούς προκειμένου να υλοποιήσουν μία ερευνητική πρόταση και σε συνέχεια αυτής να διεξάγουν με επιτυχία αντίστοιχες εκστρατείες (ενημέρωσης, συνηγορίας, εξεύρεσης πόρων κ.ά.). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει ειδική ενημέρωση και ανάλυση των Μεθόδων Έρευνας (Research Methods) και των Ερευνητικών Εργαλείων (Research Tools) για την εκπόνηση ενός ερευνητικού έργου από ΜΚΟ.

Με βάση μία συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης (case study) ερευνητικού έργου,  θα καταρτιστεί το πλάνο έρευνας στο πλαίσιο του οποίου θα αναλυθούν τα κύρια στάδια διεξαγωγής μίας έρευνας, όπως είναι η επιλογή της κατάλληλης ερευνητικής μεθόδου και των αναγκαίων ερευνητικών εργαλείων. Επιπλέον, θα εξεταστούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της έρευνας στο πλαίσιο συμμαχιών/δικτύων, αλλά και τα συστατικά μίας επιτυχημένης καμπάνιας/εκστρατείας ενημέρωσης βάσει αυτής. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή Θεματικού Εργαστηρίου, προκειμένου να συνδυαστεί η θεωρία με την πράξη ως προς τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης μίας συγκεκριμένης ερευνητικής πρότασης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηγετικά στελέχη οργανώσεων, σε Υπεύθυνους Επικοινωνίας και Εκστρατειών, αλλά και σε εθελοντές που επιθυμούν να συνεισφέρουν με τη γνώση και την εμπειρία τους στην εκπόνηση μίας ερευνητικής πρότασης και στην οργάνωση της συνεπακόλουθης εκστρατείας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να αποκτήσουν στέρεα γνώση σχετικά με τις ερευνητικές μεθόδους και τα ερευνητικά εργαλεία, και να κατανοήσουν σε βάθος τον τρόπο αξιοποίησής τους, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τη δική τους ερευνητική πρόταση και να μεταδώσουν το μήνυμά τους, εξασφαλίζοντας προβολή, αξιοπιστία, χρηματοδοτήσεις κ.ά.

Δομή Σεμιναρίου

14.00 – 14.30: Εισαγωγή στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ερευνητικής πρότασης

 • Οργάνωση πλάνου έρευνας: τα πρώτα βήματα στοχοθέτησης ενός ξεκάθαρου ερευνητικού ερωτήματος και διασαφήνισης των ερευνητικών στόχων
 • Μέθοδοι έρευνας και χρησιμότητα διεξαγωγής πιλοτικής μεθόδου (ποιοτικές, ποσοτικές, μικτές)
 • Παραδείγματα ερευνητικών εργαλείων και ανάλυσή τους (συνεντεύξεις, παρατήρηση, ημερολόγιο, κλπ.)

14.30 – 15.30: Ανάλυση μελέτης περίπτωσης (case study) ερευνητικού έργου

 • Διερεύνηση ερευνητικού ερωτήματος και στόχων
 • Αιτιολόγηση επιλογής της κατάλληλης ερευνητικής μεθόδου και των αναγκαίων ερευνητικών εργαλείων
 • Διεξαγωγή έρευνας: δυσκολίες και αντιμετώπισή τους
 • Διεξαγωγή επαναληπτικής έρευνας (follow-up) και χρησιμότητά της

15.30 – 15.40: Διάλειμμα

15.40 – 16.40: Οργάνωση εκστρατείας βάσει προηγούμενης έρευνας

 • Χαρακτηριστικά της έρευνας στο πλαίσιο συμμαχιών/δικτύων
 • Διεξαγωγή και υλοποίηση εκστρατείας
 • Χαρακτηριστικά επιτυχημένης εκστρατεία
 • Θεματικό Εργαστήριο: Οργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης

16.40 – 17.00: Έκθεση πορισμάτων εργαστηρίου, συζήτηση, επίλυση αποριών

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 14:00 – 17:00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287 .

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση), «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» (εκδόσεις Παπαζήση). Η κ. Καρδαρά  είναι Εκπαιδεύτρια στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη και διδάσκει ενότητες που αφορούν τις δεξιότητες έρευνας, τον στιγματιστικό λόγο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.