Διαχείριση Απορριμμάτων & Κυκλική Οικονομία – Μέρος Α΄

Η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και αξιοπιστίας. Οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας αδυνατούν να εφαρμοστούν, οι δημοτικές αρχές αποτυγχάνουν στην συντριπτική τους πλειονότητα να σχεδιάσουν αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης, τα συστήματα ανακύκλωσης απέχουν από το να χαρακτηριστούν ιδανικά.

Το σεμινάριο επιχειρεί μια κατάδυση στον ενδιαφέροντα μα και σκοτεινό κόσμο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει σφαιρική εικόνα στους συμμετέχοντες και να εστιάσει στα σημεία που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Μέσα από το σεμινάριο θα αναδειχθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα και θα επιδιωχθεί η ζύμωση ιδεών για την αποτελεσματική κινητοποίηση ομάδων σε τοπικό επίπεδο.

 

Πέμπτη 25/2

17.00 – 18.15

Διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα

 • Η υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση
 • Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και η ευρωπαϊκή νομοθεσία
 • Περιφερειακά και τοπικά σχέδια διαχείρισης / μελέτες περίπτωσης
 • Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα
 • Σύνοψη προβλημάτων
 • Ελεύθερη συζήτηση για σχετικές εμπειρίες

18.15 – 19.00

Διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα (μέρος 2ο)

 • Η διαδικασία ανακύκλωσης στην Ελλάδα και οι τρέχουσες επιδόσεις
 • Το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
 • Καύση και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

19.00 – 19.15

Διάλειμμα

19.15 – 20.00

Πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα

 • Το μέγεθος του προβλήματος
 • Ο νέος νόμος για τα πλαστικά
 • Θέματα ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης / πρόληψης παραγωγής πλαστικών

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την  Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, 17.00-20.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιβαλλοντικές  οργανώσεις και ομάδες με προτεραιότητα σε εκείνες που συμμετέχουν στο 6μηνο Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης για περιβαλλοντικές οργανώσεις που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του Ionian Environment Foundation.

Το σεμινάριο της Πέμπτης 25/2 αποτελεί το πρώτο μέρος του εξάωρου σεμιναρίου σε δυο συνεχόμενες ημέρες. Συνιστάται σε όλους τους συμμετέχοντες η παρακολούθηση και των δυο μερών του σεμιναρίου. Για τη συμμετοχή σε καθένα απο τα δυο μέρη του σεμιναρίου απαιτείται ξεχωριστή εγγραφή στην αντίστοιχη ανακοίνωση.

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

 

Λίγα λόγια για τον Αχιλλέα Πληθάρα

Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος  με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Από το 2004 εργάζεται στο WWF Ελλάς και εξακολουθεί να νιώθει περήφανος για αυτό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα πρόληψης αποβλήτων. Τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Κυκλική Οικονομία