Βιωματικό σεμινάριο: Έμφυλες Διακρίσεις

Το συγκεκριμένο βιωματικό εργαστήριο αποτελεί μία από τις δράσεις του τριημέρου που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με αφορμή την έκδοση της μελέτης «Η νομοθετική αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην Ελλάδα». 

Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού. Κατέδειξαν πώς η έννοια του φύλου πέρα από τη βιολογική του διάσταση είναι μια «κοινωνική κατασκευή», καθορίζεται δηλαδή από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις μιας κοινωνίας, και πώς αυτό το γεγονός καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις και εν γένει την οργάνωση της κοινωνίας. Η έμφυλη ταυτότητα άλλωστε δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος για τη συνύπαρξη με τα άτομα η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».

Γενικός σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενεργητική/βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων προσώπων με θέματα και προβληματικές που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα και έκφραση, τόσο στην ψυχοκοινωνική όσο και στη νομική διάσταση του φαινομένου. Με απώτερο στόχο τη δυνατότητα επένδυσης της εμπειρίας αυτής στην προσωπική, εργασιακή και κοινωνική τους πραγματικότητα. Στην προοπτική δημιουργίας δικτύων, συνεργειών και νέων σχεδίων δράσης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενα πρόσωπα, εθελοντές και στελέχη υπηρεσιών, φορέων και οργανώσεων (της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών) που υλοποιούν σχετικές δράσεις.

Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Συμμαχία των Φύλων και Δίκτυο Select Respect.

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός/Πετράλωνα), την Παρασκευή 11, 17.00 – 21.00, και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, 10.00 – 15.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Ευάγγελος Αστυρακάκης, υπ. διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, υπεύθυνος προγράμματος Δημοκρατίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα

Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, ειδικός σε θέματα φύλου

Δέσποινα Νάτση, νομικός

Γιώργος Νικολαΐδης, ηθοποιός- θεατρικός συγγραφέας, εκπαιδευτής ενηλίκων