Λογοδοσία και Διαφάνεια: θωρακίζοντας τον οργανισμό και το έργο μας

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Online και απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Η κοινωνία των πολιτών στην χώρα μας έχει πολλές φορές βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για ζητήματα, εικαζόμενης ή διαπιστωμένης, διαφθοράς, αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων ή κακών εσωτερικών πρακτικών. Η υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών για την λογοδοσία και τη διαφάνεια είναι η μόνη πραγματική ασπίδα για τους μη-κυβερνητικούς οργανισμούς: Εξασφαλίζουν την προσήλωση στους στρατηγικούς στόχους, την επιδίωξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων και την υγιή σύνδεση με την κοινωνία. Η λογοδοσία και η διαφάνεια συχνά λανθασμένα συγχέονται με την δημοσιοποίηση δεδομένων. Στην πραγματικότητα αφορούν την συνθετική χρήση μίας σειράς εργαλείων διοίκησης, σχεδιασμού, υλοποίησης έργων, επικοινωνίας. Η εισαγωγή στην ανάπτυξη και χρήση αυτών των εργαλείων είναι το αντικείμενο του σεμιναρίου. 

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, θα συζητηθεί εννοιολογικά το δίπτυχο λογοδοσία-διαφάνεια και θα αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό για την θωράκιση του κάθε οργανισμού. Έπειτα θα αναλυθούν τα επίπεδα λογοδοσίας ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού και τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας σε κάθε φάση του κύκλου λειτουργίας του. Θα καταλήξουμε με τον τρόπο διαμόρφωσης και παρακολούθησης ενός πλάνου διαφάνειας, και ενός σχετικού πλάνου επικοινωνίας. 

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, 10.00 – 13.00.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
 

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «εδώ». Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764. 

Λίγα λόγια γιατον εισηγητή 

Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάπτυξη και το περιβάλλον. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στην έρευνα και την εκπαίδευση και έχει συντονίσει ή/και συμμετάσχει στην προετοιμασία μεγάλου αριθμού εργασιών και επιστημονικών κοινοποιήσεων.

Από το 2002 δουλεύει στο WWF Ελλάς, όπου διετέλεσε επί 12 χρόνια επικεφαλής περιβαλλοντικού προγράμματος και σήμερα έχει την θέση του Επικεφαλής Ανάπτυξης.  Ασχολείται επί σειρά ετών με τα ζητήματα διοίκησης και οργανωσιακής ανάπτυξης ΜΚΟ, ερευνητικά, εκπαιδευτικά και ως σύμβουλος.  Είναι παντρεμένος, έχει έναν γιο 18 ετών και τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται κυρίως με την μουσική και τις καλλιτεχνικές κατασκευές.