Ανάπτυξη εθελοντικού προγράμματος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις για τη συστηματική παρακολούθηση, προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά. Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης. Η αποστολή του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να ενεργοποιήσει την κοινωνία για έναν καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη, συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο, την εθελοντική προσφορά με την ενημέρωση και εκπαίδευση.”Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983! Το σεμινάριο επιχειρεί να εξηγήσει, μέσα από την εμπειρία του ΑΡΧΕΛΩΝ, πως μια περιβαλλοντική οργάνωση μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο εθελοντικά, τι εργαλεία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει, τι δράσεις θα μπορεί να οργανώσει, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στους εθελοντές της.

Δομή Σεμιναρίου

15:00-15:15 Ποιος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ (ιστορική αναδρομή, όραμα & αποστολή, σημαντικότερα επιτεύγματα)

15:15-15:30 Ποιες είναι οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983 έως σήμερα & και ποια η συμβολή των εθελοντών σε αυτές

15:30-15:50 Πως ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταφέρει να κινητοποιεί περισσότερους από 500 εθελοντές κάθε χρόνο;

15:50-16:00 Ερωτήσεις & Απαντήσεις – Διάλογος

16:00-16:30 Θεματικό εργαστήριο (ατομική εργασία/brainstorming της κάθε οργάνωσης για το πως μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο, παρουσίαση των ιδεών στους λοιπούς συμμετέχοντες και συζήτηση)

16:30-16:45 Διάλειμμα

16:45-17:00 Εργαλεία εύρεσης & οργάνωσης των εθελοντών

17:00-17:15 Ευθύνη προς τους εθελοντές

17:15-17:45 Θεματικό εργαστήριο (case studies στη διαχείριση καταστάσεων κρίσεων σε εθελοντικές ομάδες & προβληματισμός για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση)

17:45-18:00 Συζήτηση & κλείσιμο

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 24 Μαΐου, 15.00-18.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες

Η Παναγιώτα Θεοδώρου είναι νομικός με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Έχει ασκήσει μάχιμη δικηγορία στους δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Χαλκίδας, ενώ από το 2012 συνεργάζεται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει υπηρετήσει τον Σύλλογο ως Συντονίστρια Προγραμμάτων Πελοποννήσου, ως Συντονίστρια θεμάτων Προστασίας & Διατήρησης και ως Συντονίστρια Νομικών & Θεσμικών θεμάτων, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να εμπνέεται από την αποστολή και τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. Από το 2016 έως το 2022 ήταν μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ ως εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ενώ από το 2019 συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων για την απονομή των Γαλάζιων Σημαιών. Η πολυετή ενασχόλησή της με τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, την έχει εφοδιάσει με γνώσεις στη διαχείριση & εμψύχωση πολυεθνικών ομάδων (εθελοντές αλλά και εργαζόμενοι).

Η Ράνια Σπυροπούλου είναι μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2016 και υποστηρίζει τα θέματα εθελοντών και επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει βιολογία και ωκεανογραφία και έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια σε θέματα προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.