Τεχνικές Συνηγορίας (advocacy) για ΜΚΟ

Περιγραφή:

Με το παρόν εργαστήριο επιχειρούμε μια πιο συστηματοποιημένη προσέγγιση σε ζητήματα συνηγορίας και διεργασιών γύρω από αυτά, όπως τα συναντάμε σε μια οργάνωση της κοινωνίας πολιτών. Παράλληλα θα διερευνήσουμε πώς «χτίζονται» ευρύτερες συνέργειες μεταξύ οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό την επίτευξη στόχων υπέρ των δικαιωμάτων ή την επίτευξη του κατάλληλου περιβάλλοντος, ώστε οι δράσεις συνηγορίας να είναι πιο αποτελεσματικές. Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι αφενός μετά την ολοκλήρωσή του να υπάρχει πιο ομοιογενής γνώση για τη συνηγορία και τη δύναμη των συνεργειών, και αφετέρου να ενθαρρυνθούν οι συμμετέχουσες οργανώσεις να σχεδιάσουν – ενόψει 2021 – ένα τουλάχιστον σχέδιο συνηγορίας, που να υπηρετεί τους στόχους τους και να επανεξετάσουν πιο στρατηγικά τις συμμαχίες τους.

 

Δομή εργαστηρίου

1η μέρα: Συνηγορία στο πλαίσιο μιας ΟΚοιΠ

 13:00 – 13:30: Εισαγωγή και παρουσίαση ορισμών

 • Ορισμός/θεματικές των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚοιΠ)
 • Συνηγορία – διεκδίκηση δικαιωμάτων / λόμπινγκ / ακτιβισμός

13:30 – 14:00: Περιβάλλον διεκδίκησης (εσωτερικό – κοινωνικό)

 • Ρόλος των ΟΚοιΠ στην κοινωνία: τι αναμένουν τα (ιδρυτικά) μέλη, η κοινωνία ευρύτερα, τα κέντρα λήψης αποφάσεων και πώς οι προσδοκίες συμβιώνουν
 • Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε ένα σχέδιο συνηγορίας
 • Ποιος/οι/ες δικαιούνται να διεκδικούν;

14:00 – 14:45: Εργαλεία συνηγορίας – καθορισμός πλάνου

 • Ανάλυση προβλήματος / εντοπισμός βασικού θέματος – στόχου
 • Νομοθετικό πλαίσιο
 • Αναφορές / ερευνητικές εργασίες
 • Προγενέστερες δράσεις / ιστορικό
 • Στάση των ΜΜΕ / κοινή γνώμη
 • Στρατηγική ανάπτυξη
 • Τακτική

14:45 – 15:00: Διάλειμμα

 

15:00 – 15:30: Επιτυχημένα παραδείγματα συνηγορίας

 • Πώς αξιολογείται μια δράση ως επιτυχημένη;
 • Παραδείγματα μικρότερων και μεγαλύτερων επιτυχημένων δράσεων (mini video – συζήτηση σε ομάδες)
 • Κύρια σημεία που προκύπτουν από την ανταλλαγή στις ομάδες (συζήτηση στην ολομέλεια)

 

15:30 – 16:50: Ασκήσεις

 • Υπόθεση μελέτης: διεκδικούμενος στόχος – σχέδιο διεκδίκησης – χρονοδιάγραμμα – προσδοκώμενα αποτελέσματα (σε ομάδες)
 • Συζήτηση των παραγόμενων σε κάθε ομάδα, στην ολομέλεια
 • Συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού: προετοιμασία – εξέλιξη συνάντησης – δράσεις μετά τη συνάντηση
 • Συζήτηση των παραγόμενων σε κάθε ομάδα στην ολομέλεια

16:50 – 17:00: Σύνοψη της ημέρας

 

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 28  Ιανουαρίου 13:00-17:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

 

Λίγα λόγια για την Μαριανέλλα Κλώκα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972. Πολύ νωρίς συνάντησα το Ανθρωπιστικό Κίνημα και αφιερώθηκα σε αποστολές υγείας, εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Ασία. Μπήκα στην αρχική ομάδα εκδοτών του ΛΟΑΤΚΙ περιοδικού Antivirus και μετά δημιούργησα την ΛΟΑΤΚΙ εφημερίδα City Uncovered. Συμμετείχα στην πρωτοβουλία οργάνωσης του πρώτου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ υπερηφάνειας της Αθήνας, το 2005. Διετέλεσα διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», ενώ υποστήριξα τα πρώτα βήματα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος, «Προμηθέας». Από το 2013 εργάζομαι στο μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS, ως επικεφαλής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων. Είμαι συνδιευθύντρια του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων PRESSENZA. Έχω παραδώσει διδακτικές ενότητες για συνηγορία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στην πρωτοβουλία ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Social Dynamo. Μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους δημιουργήσαμε τη μη κερδοσκοπική ομάδα contentativa, με σκοπό να ενδυναμώσουμε ελληνικές οργανώσεις και συλλογικότητες μέσα από το video-advocacy, εργαστήρια για τη συνηγορία και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας. Από τον Ιανουάριο 2020 είμαι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδαύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.