Σεμινάριο “Στιγματιστικός λόγος, ωφελούμενοι και ανθρώπινα δικαιώματα”

Η γλώσσα είναι ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο φαινόμενο κι ένας φορέας σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων. Συχνά όμως, η γλώσσα χρησιμοποιείται παρά τη βούληση των ΜΚΟ, με τρόπο που μπορεί να στιγματίσει ή ακόμα και να θίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ωφελούμενών τους απευθυνόμενες προς δημοσιογράφους, χρηματοδότες αλλά και το ευρύ κοινό. Η Αγγελική Φ. Καρδαρά μας εισάγει στην ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται στον ανθρωπιστικό τομέα. Συγκεκριμένα:

  • Ορολογία για τους πρόσφυγες
  • Ορολογία για τα άτομα με αναπηρίες
  • Ορολογία για τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα
  • Ορολογία για τα θύματα και τους επιζήσαντες εγκληματικών ενεργειών

Η ορολογία θα δοθεί και στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με αντίστοιχη ερμηνεία. Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δύο ειδικότερων θεματικών:

1. Το ζήτημα της προστασίας της ανηλικότητας, της αποσαφήνισης όρων και εννοιών και κατ’ επέκταση της αποφυγής του στιγματιστικού λόγου, μέσα από την εικόνα του παιδιού θύματος και του παιδιού δράστη.

  • Πώς ορίζεται η κακοποίηση παιδιών;
  • Πώς ορίζεται η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών;
  • Ορισμός παιδοφιλίας-παιδερεστίας: ψυχολογικό υπόβαθρο και ψυχο-εγκληματικό προφίλ δραστών
  • Tο παιδί ως θύμα και ως δράστης: Μελέτες Περίπτωσης/Case Studies
  • Κακοποίηση παιδιών με αναπηρίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • Κατάχρηση ανήλικων σε ασέλγεια σε χώρους εκπαίδευσης
  • Ανάλυση του άρθρου 342 ΠΚ
  • Μελέτες περιπτώσεις (βιασμός, ασέλγεια και κακοποίηση ανηλίκων)
  • Νεανική παραβατικότητα στην Ελλάδα και διεθνώς

2. Η εικόνα της γυναίκας ως παθούσας και ως δράστριας εγκληματιών ενεργειών, με έμφαση στον τρόπο απεικόνισης της γυναικείας εγκληματικότητας, αναφορά σε όρους και αποσαφήνιση εννοιών, με μια ειδικότερη επεξήγηση για το έγκλημα της παιδοκτονίας και τέλος αναφορά στην εικόνα της γυναίκας ως θύμα εγκληματικών ενεργειών.

Κλείνοντας, το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις καλές και κακές πρακτικές, με έμφαση στα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στα σημεία που πρέπει να αποφευχθούν για καταπολέμηση του στιγματιστικού λόγου και αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης.

Πού και πότε

Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός/Πετράλωνα), τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, 15.00 – 18.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.

Λίγα λόγια για την Αγγελική Φ. Καρδαρά

Η Αγγελική Φ. Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος ΕΜΜΕ Παν/μίου Αθηνών-Φιλόλογος-Τακτική Επιστημονική Συνεργάτις Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Έχει ειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία. Θέμα της διδακτορικής της διατριβής, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Εγκληματολογίας Παν/μίου Αθηνών κ. Γιάννη Πανούση, είναι ο ιδιαίτερος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Σήμερα εργάζεται στον «συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις χώρο της εκπαίδευσης». Δίδαξε δημοσιογραφία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, το οποίο εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο Wolverhampton (CPJ Athens/University of Wolverhampton). Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Παράλληλα, η μεγάλη της αγάπη για τις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) την οδήγησε στο να ιδρύσει το 2007 το δικό της Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών.

Από το 2014 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων (e-learning), έχοντας αναλάβει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» και «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ» (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Εγκληματολογίας, κ. Γιάννης Πανούσης). Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε). Ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα σε συσχετισμό με τα media (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, αργκό της φυλακής, σχολικός εκφοβισμός, το φαινόμενο της εγκληματικότητας και ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίαση του εγκλήματος στα media και ορθή χρήση της ορολογίας, εγκλήματα που απασχόλησαν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις κ.ά), την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Από τον Ιούλιο του 2016 αρθρογραφεί στο site πολιτισμού και τέχνης postmodern.gr στη στήλη της «Έγκλημα και Media». Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ) και Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ). Το πέμπτο της βιβλίο με τίτλο Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media, βασίζεται σε έρευνα ετών και αποσκοπεί στην εφαρμογή των αρχών του criminal profiling στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε συσχετισμό με τα ελληνικά ΜΜΕ.