Μέτρηση Κοινωνικού Αντικτύπου: η μεθοδολογία SROI από το Social Value Greece της Equal Society

Γιατί το Social Value Greece

Κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από το ΕΣΠΑ, εθνικούς πόρους, ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού αλλά και από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μεγάλων επιχειρήσεων επενδύονται σε κοινωνικά προγράμματα.  Οι υπάρχουσες μεθοδολογίες μέτρησης κοινωνικού αποτυπώματος αδυνατούν να αποτιμήσουν την κοινωνική και περιβαλλοντική αξία και δίνουν έμφαση μόνο στην οικονομική. Η Equal Society, με την υλοποίηση του προγράμματος Social Value και τη χρήση μεταξύ άλλων της μεθοδολογίας SROI ήρθε να καλύψει αυτό το κενό. Μέσα από την αξιολόγηση οποιασδήποτε κοινωνικής επένδυσης, εξασφαλίζεται ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και μια αποτελεσματική διαχείριση με κοινωνικό πρόσημο για κάθε Οργανισμό που προσφέρει κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Το Δίκτυο Social Value Greece και η μεθοδολογία SROI:

  • Βελτιώνουν την εικόνα του οργανισμού προς τα έξω με την επικοινωνία των αποτελεσμάτων.
  • Βελτιώνουν τις ευκαιρίες για χρηματοδότηση/προσέγγιση επενδυτών (social investors, θεσμικών φορέων)  καθώς παρουσιάζει αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία για την απόδοση του.
  • Βελτιώνουν το στρατηγικό σχεδιασμό για μελλοντικά προϊόντα / υπηρεσίες, μέσα από τη συμμετοχή των διαφορετικών ομάδων εμπλεκομένων εξασφαλίζοντας την υψηλή κοινωνική απόδοση μελλοντικών δράσεων.
  • Τοποθετούν τους φορείς στο κέντρο των εξελίξεων καθώς υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον παγκόσμια για την μέτρηση κοινωνικής απόδοσης.
  • Κατευθύνουν  τους κατάλληλους πόρους στις κατάλληλες δράσεις με τη διαχείριση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων
  • Ενθαρρύνουν τη δημιουργία ανοικτού διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders)

Πού και πότε:
Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός/Πετράλωνα), την Τετάρτη 17 Ιουλίου, 17.00 – 19.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω:
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.

Λίγα λόγια για το Equal Society

Η Equal Society, συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 ως ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας με δράσεις «Κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού, της Ανεργίας και της Φτώχειας». Ως βασικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών στα δικαιώματα της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Η Equal Society μέσα από τις διαδικασίες ανοιχτού διαλόγου και μέσα από τα δίκτυα στα οποία συμμετάσχει έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων υπηρετώντας τη θεωρία της αλλαγής! Συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο της FEANTSA, στο ελληνικό δίκτυο αντιμετώπισης της φτώχειας, στο ελληνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της αστεγίας, στο Εθνικό Μητρώο ελληνικών και ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αποτελεί πιστοποιημένο φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόσφατα δημιούργησε και το δίκτυο Social Value Greece που αφορά στη μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Φώτης Σπυρόπουλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Equal Society

Εργάζεται στην Equal Society από το 2011 στους τομείς της επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων και του συντονισμού προγραμμάτων. Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Μέτρησης Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων» ενώ έχει εκπροσωπήσει το δίκτυο Social Value Greece στη Γενική Συνέλευση του παγκόσμιου δικτύου Social Value International.

Όλγα Ντρέλλια, Head Social Impact Analyst, Social Value Greece

Η κα. Ντρέλλια εργάζεται στην Equal Society από το Νοέμβριο του 2017. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων με ποσοτικές και ποιοτικές ερευνητικές τεχνικές ενώ έχει εμπλακεί ενεργά στην εκπόνηση περισσότερων από δέκα μετρήσεων κοινωνικής απόδοσης επενδύσεων με τη χρήση της μεθοδολογίας SROI.