Προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα

Η βιοποικιλότητα είναι μια έννοια που μπήκε στη ζωή μας πριν από μόλις 30 έτη, αλλά από τότε έχει θεμελιώδη συμμετοχή σε όλα τα θέματα τα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα περιλαμβάνουν πάντα (και ενίοτε σχεδόν αποκλειστικά) την απώλεια βιοποικιλότητας. Σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θέτουμε στόχους για την προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων, για τη διαχείριση περιοχών και την προστασία των φυσικών πόρων. Η πανδημία της COVID 19 μας έδειξε επίσης την ανάγκη μιας νέας αντίληψης για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Τι περιλαμβάνουν όμως οι παραπάνω όροι; Ποιο και γιατί είναι το αντικείμενο προστασίας;

Το σεμινάριο αυτό επιχειρεί μια σύντομη περιήγηση στην πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας, την προέλευση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και την αλληλεπίδραση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στο πεδίο, με σκοπό να εστιάζουμε στις πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων ως προς τη διαχείριση και την προστασία ειδών, περιοχών και οικοσυστημάτων.

 

Δομή Εργαστηρίου:

17.00- 18.15

  • Η έννοια της βιοποικιλότητας
    • Κάποιοι ορισμοί
  • Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας
    • Η Ελλάδα ως hot spot βιοποικιλότητας
    • Ο πλούτος των ειδών σε σχέση με την ιστορία
    • Ενδημικά είδη και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
  • Συζήτηση και ερωτήσεις

18.15-18.30: Διάλειμμα

18.30 – 19.15

  • Απειλές της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα (είδη και οικότοποι)
    • Κόκκινα Βιβλία
  • Τι προστατεύω όταν προστατεύω τη βιοποικιλότητα

19.15 – 20.00: Παρατηρώντας και παρακολουθώντας είδη και οικοτόπους

 

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 17.00 – 20.00 μέσω της πλατφόρμας Zoom . Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Παναγιώτα Μαραγκού είναι βιολόγος με διδακτορικό στη συγκριτική οικολογία ερπετών. Από το 1997 εργάζεται για το WWF Ελλάς και στην πορεία αυτών των ετών έχει ασχοληθεί με διάφορες πτυχές της προστασίας περιοχών και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, από την καταγραφή έως τη σύνθεση αποτελεσμάτων και τον συντονισμό επιμέρους δράσεων. Σήμερα είναι υπεύθυνη των προγραμμάτων προστασίας της οργάνωσης. Συμμετέχει επίσης ως ανεξάρτητη ερευνήτρια και σύμβουλος σε προγράμματα και έρευνες πεδίου. Τέλος, διδάσκει θέματα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και της Μεσογείου σε φοιτητές από την Αμερική.

Η Παναγιώτα Μαραγκού έχει δημοσιεύσει και συνεργαστεί σε επιστημονικές εργασίες, άρθρα και βιβλία με θέμα κυρίως τα ερπετά ή και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.