Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο

Το Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο ιδρύθηκε το 2009 με έδρα την Άνδρο και νομική μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Κύριο μέλημα της μικρής ιδρυτικής ομάδας, η προστασία και αξιοποίηση με φρέσκο και δημιουργικό τρόπο της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου, δίνοντας κίνητρα στην τοπική κοινότητα να μάθει, να ενδιαφερθεί και να ωφεληθεί στο παρόν από την κληρονομιά αυτή.  Η “ματιά” αυτή επιχειρήθηκε καταρχήν μέσα από το διαρκές (2010-σήμερα) εγχείρημα Andros Routes, μίγμα εθελοντισμού και αξιοποίησης πόρων, καταγράφοντας, συντηρώντας και αναδεικνύοντας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές τα παλαιά μονοπάτια της Άνδρου. συνθήκες για εξερεύνηση και βιώσιμο τουρισμό. Το 2015 ο φορέας έλαβε την 3ετούς διάρκειας Ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (European Ramblers Association) για τη συνεχόμενη διαδρομή 100km “Andros Route”.

Το 2018 και 2019 διοργανώθηκαν 2 πολυήμερα Φεστιβάλ Πεζοπορίας προσφέροντας καθημερινά πεζοπορίες, ξεναγήσεις και τοπική κουζίνα,  συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων 18 οικισμών της Άνδρου.  Σήμερα, ο φορέας, με ίδια έσοδα και εθελοντική εργασία συντηρεί ένα δίκτυο 32 πεζοπορικών διαδρομών που ξεπερνά τα 180km. Τέλη του 2019 ξεκίνησε το νέο εγχείρημα “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς κατοίκων και επισκεπτών προκειμένου για τη μείωση απορριμμάτων, τη σταδιακή κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης, τη μεγιστοποίηση ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.