Εισαγωγή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 3 ωρών, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια ενημερωμένη επισκόπηση του τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα, τις διαφορετικές διαστάσεις της με έμφαση στο περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας.
Θα γνωρίσουν τις διεθνείς συμφωνίες και κατευθύνσεις που αφορούν κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, θα μάθουν πού βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη των ΣΒΑ και θα κατανοήσουν τον ρόλο που έχουν τα κινήματα βάσης (grassroots) και η ενεργός πολιτειότητα στην εφαρμογή των ΣΒΑ.
Επιπλέον, θα ακούσουν για πέντε τάσεις για τη βιωσιμότητα στα νησιά, που περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία και «κάτι παραπάνω από κλιματική ουδετερότητα» (Climate Positivity). Οι συμμετέχοντες θα μάθουν καλές πρακτικές και θα σχεδιάσουν ένα όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον για τη δική τους περιοχή καθώς και μια στρατηγική για την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στη ΜΚΟ τους.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη και μέλη περιβαλλοντικών ΜΚΟ που θέλουν να ενημερωθούν πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης, πώς εφαρμόζεται στη βάση και τι μπορούν να κάνουν οι ΜΚΟ και οι πολίτες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην κοινότητά τους.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έχουν αποκτήσει γνώσεις που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ενός οράματος βιωσιμότητας για τις περιοχές τους, ξεκινώντας από την ενσωμάτωση καλών πρακτικών στη δική τους οργάνωση.

Δομή Σεμιναρίου

14:00 – 15:00

  • Τι είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη και ποια η σημασία της;
  • Σημαντικές συμφωνίες και χρήσιμα εργαλεία: Στόχοι του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, COP, Μεσογειακή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Δεκαετία Ωκεάνιας Επιστήμης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ.α.
  • Η πορεία της Ελλάδας και οι μεγαλύτερες προκλήσεις
  • Grassroots: Η ενεργός πολιτειότητα για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Ανατροφοδότηση & αναστοχασμός

15:00 – 15:05

  • Διάλειμμα

15:05 – 16:00

  • Βιώσιμα Νησιά: Βιώσιμη χρηματοδότηση, Θετικότητα γύρω από το Κλίμα (Climate Positivity), Βιώσιμες θάλασσες, Καινοτομία και Λύσεις βασισμένες στη Φύση, Κυκλική οικονομία
  • Ελεύθερη συζήτηση πάνω σε σχετικές εμπειρίες

16:00 – 16:10

  • Διάλειμμα

16:10 – 17:00  

  • Καλές πρακτικές & Μοντέλα για έμπνευση
  • Όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον
  • Ενσωμάτωση των στόχων στη στρατηγική και στις δράσεις μας

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, 14.00-17.00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Δρ. Τζωρτζίνα Σπύρη γεννήθηκε το 1976 στην Αμερική όμως κατάγεται από τα κρυστάλλινα νερά της Δυτική Μάνης και του επιβλητικού Ταϋγέτου. Ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος από τα 14. Σπούδασε Ωκεανολογία και Ιχθυολογία στην Αγγλία και έκανε Διδακτορικό στην Χημική Ωκεανογραφία με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εργάστηκε σε ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο (Αγγλία, Αμερική, Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ελλάδα), και δίδαξε σε ΑΕΙ στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει πάνω από 50 ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις και είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που πραγματεύονται τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το σχεδιασμό βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφωσιωθεί στην τυπική και μη-τυπική περιβαλλοντική εκπαίδευση για μαθητές όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς και γονείς, και επικοινωνεί με στόχο την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών για ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση της IUCN που καθιέρωσε την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, ζει δίπλα στη θάλασσα και έχει ένα γιο.