Ερμηνεία Φυσικής & Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Τι είναι η ‘ερμηνεία’; Και ποιο το αντικείμενο του σεμιναρίου;

Ένα σημαντικό κομμάτι για την προστασία τής κληρονομιάς μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας – των επισκεπτών, αλλά και τής τοπικής κοινωνίας.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος αυτού που λέμε ‘ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς’: όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά να συνδεθούμε με τον πολιτισμό και την φύση, να βρούμε το νόημα που έχουν για εμάς, κι έτσι να τα προστατεύουμε επειδή θέλουμε και όχι επειδή κάποιος μας λέει ότι έτσι πρέπει.

Η ερμηνεία μπορεί να γίνει είτε με τη δική μας φυσική παρουσία (ξενάγηση ερμηνείας), είτε και χωρίς αυτήν (φυλλάδια, πινακίδες, digital media, κλπ.). Μπορεί, δε, να αξιοποιηθεί σε οποιονδήποτε χώρο υπάρχουν στοιχεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που θέλουμε να προβάλλουμε: από μία προστατευόμενη περιοχή, ένα τοπίο, έναν οικισμό ή ένα μονοπάτι, ως ένα μνημείο, ένα ζώο ή ένα λουλούδι. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρουσιάσουμε και στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε μία εισαγωγή στην ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από πρακτικά παραδείγματα θα κατανοήσουμε πώς και γιατί λειτουργεί η ερμηνεία και τί μπορεί να προσφέρει σε περιβαλλοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών.

Παράλληλα, με ασκήσεις ατομικές και ομαδικές θα δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της στην πράξη, αξιοποιώντας στοιχεία από την φύση και τον πολιτισμό τού τόπου μας. Θα εξερευνήσουμε τί είναι το Θέμα και το Αντικείμενο, πώς να μετατρέπουμε στεγνές πληροφορίες σε αποκαλύψεις γεμάτες ενδιαφέρον, και πώς μέσα από τις ιστορίες ερμηνείας μαθαίνουμε όχι μόνο για την κληρονομιά μας, αλλά και από αυτήν.

Δομή εργαστηρίου

Το σεμινάριο διαρκεί συνολικά έξι ώρες, και θα πραγματοποιηθεί σε δύο τρίωρα. Το webinar της πρώτης ημέρας είναι αυτοτελές. Ωστόσο, προϋπόθεση για την παρακολούθηση της δεύτερης ημέρας είναι να έχετε παρακολουθήσει το webinar τής πρώτης ημέρας.

1η μέρα

10.00 – 11.00 Τί είναι η ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

11.00 – 11.30 Εφαρμογές τής ερμηνείας: ξενάγηση ερμηνείας

11.30 – 11.45 Διάλειμμα

11.45 – 12.15 Εφαρμογές τής ερμηνείας: γραπτή ερμηνεία

12.15 – 13.00 Το Θέμα και το Αντικείμενο στην ερμηνεία: από τα δεδομένα στην αποκάλυψη

2η δεύτερη

10.00 – 10.45 Προφορική ερμηνεία: παραδείγματα, αρχές, στόχος και εφαρμογή

10.45 – 11.30 Γραπτή ερμηνεία: παραδείγματα, αρχές, στόχος και εφαρμογή

11.30 – 11.45 Διάλειμμα

11.45 – 12.50 Εφαρμογή τών αρχών της ερμηνείας στην δική σας περίπτωση

12.50 – 13.00 Αξιολόγηση σεμιναρίου

Όλες οι ενότητες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, συζητήσεις και ασκήσεις, σε διαρκή εναλλαγή μεταξύ τους, οπότε είναι σημαντική η παρουσία των εκπαιδευομένων καθόλη τη διάρκεια του webinar.

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Μαρτίου, 11.00-14.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Η Βάλια Στεργιώτη είναι ειδική στην ερμηνεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2015, ως Training Coordinator στο διεθνές δίκτυο Interpret Europe, πραγματοποιεί σεμινάρια γύρω από την ερμηνεία, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, ως ιδρύτρια της ‘Άλλης Μεριάς’ συμμετέχει σε έργα εφαρμογής ερμηνείας σε συνεργασία με διάφορους φορείς και ΜΚΟ. Πιστεύει ακράδαντα ότι η ερμηνεία είναι ένα εργαλείο πολύτιμο για όλους εμάς που δε θέλουμε απλώς να μιλήσουμε, αλλά να εμπνεύσουμε τους γύρω μας για την φύση και τον πολιτισμό μας.