Εθελοντισμός εξ αποστάσεως: από το περιθώριο στο κέντρο ενός εθελοντικού προγράμματος

Ο κορωνοϊός έφερε νέα δεδομένα, περιορισμούς αλλά και δυνατότητες για εθελοντική εργασία. Στο σεμινάριο θα διαπραγματευτούμε το θέμα του εξ αποστάσεως εθελοντισμού και συγκεκριμένα τις ιδαιτερότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνοδεύουν τη διοίκησή του. Το θέμα θα προσεγγιστεί μέσα από ένα συνδυασμό θεωρίας, μελέτης πραγματικών περιπτώσεων από τη διεθνή εμπειρία από τη σκοπιά τόσο των οργανώσεων όσο και των ίδιων των εθελοντών, και συζήτησης πάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πράξη οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες.

Ενδεικτικές ενότητες:

  • Η σημασία της σωστής προετοιμασίας σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο για επιτυχημένη προσέλκυση και αξιοποίηση των εθελοντών
  • Ευελιξία και δημιουργικότητα στο σχεδιασμό περιγραφών εργασίας
  • Συμπεριληπτικότητα και ομαδικότητα στην εξ αποστάσεως συνεργασία
  • Προκλήσεις ατομικής εποπτείας και αξιολόγησης
  • Μέθοδοι αναγνώρισης της προσφοράς και διατήρησης των εθελοντών

Πού και πότε

Το σεμινάριο διεξάγεται online, μέσω του εργαλείου Ζοοm, την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 16:00-19:00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω 

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό και μαζί με αυτή θα λάβετε και το link  που θα σας εξασφαλίσει την πρόσβαση στο webinar. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287.

 

Λίγα Λόγια για τον εκπαιδευτή

Ο Γεράσιμος Κουβαράς ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τη μελέτη, διοίκηση και υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Από το 2007, είναι γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς. Κατά την επαγγελματική του πορεία έχει διατελέσει διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ειδικός σύμβουλος για τον Εθελοντισμό στο Υπουργείο Παιδείας, εθνικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της ΕΕ σε θέματα Νεολαίας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Νεολαία» του Συμβουλίου της ΕΕ κατά την ελληνική προεδρία (2003), διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας – Γέφυρες Φιλίας και υπεύθυνος του τομέα εθελοντών στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Ως εισηγητής σε θέματα ηγεσίας και στρατηγικής διοίκησης μη κερδοσκοπικών οργανισμών έχει διδάξει σε πολλά διαφορετικά κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Μάνατζμεντ (Executive PhD in Management) του Cass Business School – City University of London, κάτοχος MBA (Master of Business Administration) από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent, με εξειδίκευση στη διοίκηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Fair Trade Hellas.

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.