Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος: Χτίζοντας συνοχή και ανθεκτικότητα στις παράκτιες κοινότητες
Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος: Χτίζοντας συνοχή και ανθεκτικότητα στις παράκτιες κοινότητες

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές και βαθιές συστημικές κρίσεις, οι οποίες εκφράζονται κατά περίπτωση ως επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνία και τελευταία στην υγεία μας. Η δουλειά με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την ουσιαστική ενδυνάμωση των κοινωνιών που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή της ανθρωπότητας στις αλλαγές που ζούμε. Μέσα από την πρακτική εμπειρία της Greenpeace στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εξετάσουμε διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος (υπεραλίευση, καταπάτηση παράκτιας ζώνης, ρύπανση, εξορύξεις υδρογονανθράκων) και πώς αυτές συνδέονται με κοινωνικά ζητήματα που οφείλει να λαμβάνει υπόψη η δράση για το περιβάλλον.

Το παρόν εργαστήριο υλοποιείται με την υποστήριξη της Greenpeace.

Δομή Εργαστηρίου

18.00 – 18.15: Εισαγωγή και γνωριμία

18.15 – 18.35: Βάζουμε το θεωρητικό πλαίσιο: Συνδέουμε τις κρίσεις της εποχής μας & αναδεικνύουμε τον ρόλο μιας ενεργής κοινωνίας

18.35 – 19.15: Οι 4 πυλώνες κοινωνικής ενδυνάμωσης μέσα από τις εμπειρίες της Greenpeace:

  • Πιέζοντας για διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
  • Ενημερώνοντας/ευαισθητοποιώντας τους υπόλοιπους συμπολίτες μας
  • Χτίζουμε λύσεις από τα κάτω
  • Ο κοινωνικός έλεγχος των μεγάλων επενδύσεων – όταν χρειάζεται λέμε “STOP”

19.15 – 19.25: Διάλειμμα

19.25 – 19.40: Συζήτηση και επιλογή ομάδων

19.40 – 20.30: Δουλειά σε ομάδες: Εφαρμογή καλών πρακτικών σε τοπικά παραδείγματα 

20.30 – 20.50: Σύντομη παρουσίαση της δουλειάς σε ομάδες & συζήτηση

20.50 – 21.00: Παρουσίαση εργαλείων για κοινωνικά κινήματα και λήξη

 

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 29 Μαρτίου 18:00-21:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom . Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

 

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

O Άλκης Καφετζής εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έχοντας για βάση την Αθήνα αλλά και την ελληνική επαρχία. Από το 2016 είναι ο υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία της θάλασσας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, αναλαμβάνοντας εκστρατείες ενάντια στην υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η Σάντυ Φαμελιάρη είναι φυσικός με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά ζητήματα από το 2013. Στην Greenpeace ξεκίνησε ως εθελόντρια και ακτιβίστρια, ενώ από το 2018 είναι υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.

Ο Christopher James Dean δουλεύει από το 2009 στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συντονιστή και εκπαιδευτή των ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκπαιδεύσεις σε ομάδες πολιτών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Από το 2017 είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας της Greenpeace που εργάζεται για την ενδυνάμωση του παγκόσμιου κλιματικού κινήματος.