Προστασία της βιοποικιλότητας & αποκατάσταση της φύσης

Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 3 ωρών, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατήρησης άγριων ειδών στο νερό και στη στεριά, το ρόλο της βιοποικιλότητας στη λειτουργία των οικοσυστημάτων, και την αποκατάσταση και διαχείριση οικοσυστημάτων ως απαραίτητο στοιχείο μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να πάρουν τα εφόδια για να διοργανώσουν αντίστοιχες δράσεις για την επίτευξη προόδου στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 13 Δράση για το Κλίμα, 14 Ζωή στη Θάλασσα και 15 Ζωή στη Στεριά στους οποίους η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.  Θα γίνει αναφορά σε case studies από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη και μέλη περιβαλλοντικών ΜΚΟ και πολίτες που θέλουν να δράσουν για έναν κόσμο πιο ανθεκτικό στην κλιματική κρίση.

Δομή Σεμιναρίου

16:00 – 17:10

  • Διατήρηση άγριων ειδών και απειλές, κόκκινη λίστα και προστατευόμενες περιοχές
  • Βιοποικιλότητα & υγιή οικοσυστήματα, έννοια της ανθεκτικότητας
  • Ο ρόλος των οικοσυστημάτων στη ρύθμιση του κλίματος

17:10 – 17:20 Διάλειμμα

17:20 – 18:25

  • Αποκατάσταση και διαχείριση οικοσυστημάτων ως στρατηγική, στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
  • Καλές πρακτικές & Μοντέλα για έμπνευση (Rewilding, Επανένταξη / Reintroductions, Επιστήμη των Πολιτών/ Citizen Science, Συνεργασία με τη Φύση / Ecosystem-based Approaches κ.α.)

18:25 – 18:30 Διάλειμμα

18:30 – 19:00 Σχεδιασμός δράσης & Ελεύθερη συζήτηση

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 30 Μαΐου, 16.00-19.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Δρ. Τζωρτζίνα Σπύρη γεννήθηκε το 1976 στην Αμερική όμως κατάγεται από τα κρυστάλλινα νερά της Δυτική Μάνης και του επιβλητικού Ταϋγέτου. Ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος από τα 14. Σπούδασε Ωκεανολογία και Ιχθυολογία στην Αγγλία και έκανε Διδακτορικό στην Χημική Ωκεανογραφία με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εργάστηκε σε ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο (Αγγλία, Αμερική, Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ελλάδα), και δίδαξε σε ΑΕΙ στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει πάνω από 50 ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις και είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που πραγματεύονται τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το σχεδιασμό βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφωσιωθεί στην τυπική και μη-τυπική περιβαλλοντική εκπαίδευση για μαθητές όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς και γονείς, και επικοινωνεί με στόχο την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών για ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση της IUCN που καθιέρωσε την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, ζει δίπλα στη θάλασσα και έχει ένα γιο.