Συνέργειες της Κοινωνίας των Πολιτών με τον Δημόσιο Τομέα – Για φορείς του ACF

Το σεμινάριο απευθύνεται στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Περιγραφή

Το παρόν εργαστήριο στοχεύει στο να εξοικειώσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με τον δημόσιο τομέα. Η εξοικείωση περιλαμβάνει την περιγραφή των διαφορετικών συνεργασιών που μπορούν φορείς της ΚτΠ να έχουν με  δήμους, περιφέρειες και υπουργεία,  την αναφορά σε προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου θα βασιστεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα πάνω στα οποία οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν την μοναδικότητα των δεξιοτήτων τους ως αναγκαία συνεισφορά για το φιλόδοξο στόχο του δημόσιου τομέα σήμερα και της αρχής μιας «Ευρώπης για τους πολίτες».

Δομή Σεμιναρίου

14.00 – 14.15: Εισαγωγή – Γνωριμία

14.15 – 14.45: Ποια δημόσια διοίκηση;

14.45 – 15.30: Νέα προγραμματική περίοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι 17 ΣΒΑ

15.30 – 15.40: Διάλειμμα

15.40 – 16.10: Τρόποι προσέγγισης του δημόσιου τομέα και τι εμπόδια  αναμένονται

16.10 – 16.30: Άσκηση #1

16.30 – 17.00: Άσκηση #2

17.00 – 17.10: Διάλειμμα

17.10- 18.00: Αποτελέσματα ασκήσεων

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, 14:00 – 18:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

 

Λίγα λόγια για την Αμαλία Ζέπου

Η Αμαλία Ζέπου υπηρέτησε στον δήμο Αθηναίων ως αντιδήμαρχος από το 2014 έως το 2019. Το 2013 δημιούργησε την πλατφόρμα κοινωνίας των πολιτών «συνΑθηνά», η οποία κέρδισε το βραβείο Bloomberg Philanthropies’ Mayors Challenge τον Σεπτέμβριο του 2014. Την περίοδο 2014-17 εξέλιξε το συνΑθηνά σε μέθοδο τρόπου διακυβέρνησης με παραδείγματα όπως τη διαδικασία επιλογής διαχειριστή για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και την στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου των γκράφιτι στην Αθήνα.  Το 2017 ήταν επικεφαλής για την ανάπτυξη και την περαιτέρω διαχείριση μιας ιδέας ένταξης προσφύγων βασισμένη στο δίκτυο ενεργών πολιτών του συνΑθηνά, με τίτλο «Curing the Limbo» που έλαβε στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA). Υπήρξε υπεύθυνη για την ανάδειξη της υποψηφιότητας της Αθήνας ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας το 2018 και για την ίδρυση του νέου τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας στο δήμο Αθηναίων. Σήμερα διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα με τη νεοσύστατη ΑΜΚΕ ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ που συν-ίδρυσε το 2020.

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδαύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.