2 χρόνια Social Dynamo – Kick Off 4ου κύκλου Φιλοξενίας & Ενδυνάμωσης

Το Social Dynamo γιόρτασε τα 2 χρόνια λειτουργίας του στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, μαζί με φίλους και συνεργάτες. Ο εορτασμός συνέπεσε με την έναρξη του 4ου κύκλου του Προγράμματος Φιλοξενίας & Ενδυνάμωσης. Η γιορτή μας ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των νέων φιλοξενούμενων ομάδων, με ένα διαδραστικό σεμινάριο γνωριμίας των μελών μεταξύ τους, με εμψυχωτή τον κο Μάνο Παυλάκη, Εκπαιδευτή και Σύμβουλο σε θέματα HR. Η κα Ράνια Ελ Αμπάσυ, Project Manager, και η κα Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων ΜΚΟ, από το Social Dynamo, ο κος Χρήστος Καρράς, Αρχισυντάκτης, από το συνΑθηνά δήμου Αθηναίων, και η κα Αθηνά Δεσύπρη, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, χαιρέτισαν το κοινό και υποδέχτηκαν τις ομάδες! Στη συνέχεια, οι ομάδες συστήθηκαν με μία σύντομη παρουσίαση στα μέλη του δικτύου των μεντόρων του Social Dynamo και στους συνεργάτες του προγράμματος.

To Social Dynamo πέτυχε πολλά αυτά τα 2 χρόνια. Δημιούργησε ένα πολύτιμο δίκτυο περισσότερων από 40 ενεργών μεντόρων, έχοντας παράσχει πάνω από 456 ώρες mentoring σε ωφελούμενες ομάδες. Φιλοξένησε 39 οργανώσεις και άτυπες ομάδες στο co-working space της και παρείχε χώρο σε πάνω από 50 εκδηλώσεις ΜΚΟ. Τέλος, παρείχε σταθερή συμβουλευτική υποστήριξη ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με κορυφαίους φορείς και εταιρείες, και διοργάνωσε 87 εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δωρεάν και ανοιχτές στην κοινωνία των πολιτών.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 4ο κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας & Ενδυνάμωσης έκλεισαν 2 Ιανουαρίου. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων αλλά και του υψηλού επιπέδου των ομάδων που υπέβαλλαν αίτηση, η επιλογή των ομάδων ήταν μία δύσκολη διαδικασία. Πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, πρωτοποριακές λύσεις με εργαλείο την κοινωνική επιχειρηματικότητα και διάθεση για ομαδική δουλειά!

Στόχος του SD είναι η δημιουργία υποομάδων, για τη διευκόλυνση συνεργειών και συνεργασιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις εξής θεματικές:

Kοινωνικοπολιτιστικές πρωτοβουλίες:

  • Cultόpια ΚοινΣΕπ, πολιτιστική πλατφόρμα με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής στη σύγχρονη δημιουργία. Η Cultόpια παραμένει στο πρόγραμμα από τον προηγούμενο κύκλο.
  • Recompulsive Behaviours, διεπιστημονική καλλιτεχνική συλλογικότητα που εστιάζει στη συλλογική διάσταση της κοινωνικής εμπειρίας και την πολιτική διάσταση της συλλογικότητας μέσω των παραστατικών και εικαστικών τεχνών σε διάφορους κλάδους σχεδιασμού.
  • Σπόρος, ομάδα που συντάχθηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός εκδοτικού οίκου χειροποίητων εκδόσεων ποίησης και κείμενων, εμπνευσμένου από τον εκδοτικό οίκο Ediciones Vigia που εδρεύει στην πόλη Matanzas στην Cuba.
  • My Artist ΚοινΣΕπ, κέντρο συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, έρευνας, δικτύωσης και καινοτομίας για την απασχόληση, την τέχνη και τον πολιτισμό, σε συνδυασμό με την κοινωνία της οικονομίας.

Δημόσιος Χώρος & Περιβάλλον:

  • Urban Layers, άτυπη ομάδα με στόχο τη δημιουργία μία κοινότητας που θα «προστατεύει» τις σκέψεις, τις ιδέες και τις αγωνίες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στους τοίχους της πόλης.
  • The Bee Camp, αστική πρωτοβουλία ομάδας περιβαλλοντικών επιστημόνων, καλλιτεχνών και κατοίκων της Αθήνας, που συστάθηκε το 2017 με στόχο να φέρει τους κατοίκους της πόλης πιο κοντά στη φύση, επενδύοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο και ενεργό αστικό μέλλον. Η The Bee Camp παραμένει στο πρόγραμμα από τον προηγούμενο κύκλο.
  • Jane Goodall’s Roots & Shoots (R&S), πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε το 1991 από τη Dr. Jane Goodall με σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Διαπολιτισμικότητα:

  • Amargi, άτυπη ομάδα με στόχο την ενδυνάμωση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Η Amargi παραμένει στο πρόγραμμα από τον προηγούμενο κύκλο.
  • COM.P.A.S.S. Refugee Youth (Community, Psychological And Social Support), ομάδα της κοινωνίας των πολιτών που έχει ως σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη εφήβων και νέων προσφύγων που ζουν στην Αθήνα.
  • Les écArtés, άτυπη ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με σκοπό τη διαχείριση, την ανάδειξη και την προστασία του έργου καλλιτεχνών και χειροτεχνιτών από ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Εκπαίδευση παιδιών και εφήβων:

  • HeterArt, ομάδα που χρησιμοποιεί την τέχνη σαν γλώσσα επικοινωνίας, δημιουργώντας ισχυρές γέφυρες μεταξύ ανομοιογενών-διαπολιτισμικών ομάδων. Εστιάζει στους εφήβους, και ιδιαίτερα στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενώνες σε όλη την Ελλάδα. H HeterArt παραμένει στο πρόγραμμα για 3ο συνεχόμενο κύκλο.
  • Cyberno, ομάδα που έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνικών, κοινωνικών και πνευματικών δεξιοτήτων των παιδιών και των νέων ώστε να γίνουν ευφυείς χρήστες των ψηφιακών μέσων και ενεργοί ψηφιακοί πολίτες.

Έμφυλη Ταυτότητα & Προσβασιμότητα

  • Media Sexism Watch, άτυπη ομάδα που καταγράφει και μελετά μηνύματα αναφορικά με την ισότητα των φύλων, τη γυναίκα και την έμφυλη βία, και τη γλώσσα στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα και των τρόπων διαχείρισης περιστατικών και εξάλειψης στερεοτύπων.
  • This is not a feminist project, πολυμεσική ψηφιακή πλατφόρμα που εστιάζει στην παρουσίαση της τεκμηριωμένης ιστορίας του Ελληνικού Γυναικείου Κινήματος μέσω ενός ζωντανού αρχείου/χρονολογίου, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σύγχρονες ιστορίες γυναικών.
  • The KYMA Project, πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού που ιδρύθηκε το 2017 με βάση την Αθήνα. To KYMA Project προσφέρει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα προωθώντας τις συμπεριληπτικές πρακτικές και την προσβασιμότητα.